Форум «Уроки історії – уроки життя»

За редакцією Всеукраїнської асоціації Нова Доба

 

   У п’ятницю, 27 квітня, в Миколаївському юридичному ліцеї пройшов форум «Уроки історії – уроки життя», що був підсумковим етапом міського історико-краєзнавчого фестивалю «Уроки історії – шлях до незалежності».

   Організаторами заходу виступили управління освіти Миколаївської міської ради, Миколаївський науково-методичний центр управління освіти Миколаївської міської ради, Миколаївський юридичний ліцей, Всеукраїнська асоціація викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба», Миколаївський обласний краєзнавчий музей.

   Мета форуму – збереження та відновлення історичної пам’яті, популяризація регіональної історії; залучення молоді до історико-пошукової роботи, спрямованої на дослідження локальних історичних пам’яток, подій, постатей; налагодження комунікації між дітьми різних регіонів України, організація освітнього партнерства між школами зони АТО та навчальними закладами м. Миколаєва.

   У рамках проекту «Інтеграція через діалог» завдяки фінансуванню Всеукраїнської асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба» на форум завітали учні шкіл Луганської області. Інша цільова аудиторія форуму – учні миколаївських шкіл (ЗОШ №1, №6, №19, №24, №40, №42, №48, №53, №54, №57 ім. Т.Г.Шевченка, гімназія №4, МКЛ, ПУГ, МЮЛ, ММЛ), батьки яких переселенці, учасники АТО, волонтери. Вони вивчали історичні матеріали, що стосувалися періоду Української революції 1917-1921 рр. Кінцевим завданням було визначення історичних місць, подій, осіб, які відіграли значну роль у формуванні української державності.

 

   Відкриття заходу відбулося в актовій залі ліцею. З привітальним словом до всіх присутніх звернулись директор Миколаївського науково-методичного центру О. В. Тарасова, професор кафедри історії МНУ ім. В. О. Сухомлинського, доктор історичних наук В.А. Пархоменко та директор Миколаївського юридичного ліцею Т.В. Парамонова. Вчитель історії М. Ю. Варшавська ознайомила учасників із програмою форуму та закликала до активної роботи.

 

   Спочатку всі відвідали виставку фотографій арт-проекту «Те, про що важко сказати…» (модератор: Г.А.Копилова, локальний координатор проекту «Інтеграція через діалог»), змістом якої є висвітлення та усвідомлення проблем дітей, які постраждали від збройного конфлікту. З вуст школярів лунало те, про що важко і слухати. Присутні не могли стримати сліз.

   Далі учасники форуму вирушили на секційні засідання відповідної тематики:

 

  1. «Місця пам’яті Української революції» в моєму населеному пункті: Історичний путівник «Миколаїв 1917-1921»
  2. «Миколаївщина в роки Української революції 1917-1920». «Фронтмени Української революції»
  3. «Просвіта в боротьбі за державність України (1917-1921)».

 

   Висловлюємо щиру подяку модераторам секцій:

 

  •   старшому науковому співробітнику Миколаївського обласного краєзнавчого музею М.О.Теряник,
  •   головному спеціалісту відділу охорони культурної спадщини управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради К.М. Черниш;
  •   головному спеціалісту відділу охорони культурної спадщини управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради В.С. Губській;
  •   кандидату медичних наук, доценту Навчально-наукового гуманітарного інституту Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, голові правління ГО «Українське товариство «Просвіта» Миколаївщини» І.Б. Марцинковському;
  •   кандидату історичних наук, доценту, директору Навчально-наукового гуманітарного інституту Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова О. В. Бобіні;
  •   професору кафедри історії МНУ ім. В. О. Сухомлинського, доктору історичних наук В.А. Пархоменку;
  •   кандидату історичних наук, доценту кафедри історії МНУ ім. В. О. Сухомлинського М.Ю. Ласінській.

 

   Представлені на секціях матеріали супроводжувалися активним обговоренням і науковими дискусіями. Широкий спектр тем, що піднімалися в ході роботи форуму та рівень і глибина їх розробки, демонструють значне зростання дослідницького інтересу вчених, педагогів та учнів до різних питань історії революційних подій 1917-1921 років в Україні. Можливість використання матеріалів конференції в процесі викладання та методичної роботи вчителів сприяє поширенню її результатів серед учнів середніх і вищих навчальних закладів м. Миколаєва та Миколаївської області, а також тих, хто цікавиться актуальними проблемами вивчення історії Української національно-демократичної революції 1917-1921 років. Крім того, участь у форумі команди шкіл Луганської області і перегляд робіт арт-проекту «Те, про що важко сказати…» сприяли налагодженню комунікації між дітьми різних регіонів України, формуванню освітнього партнерства між школами зони АТО та навчальними закладами м. Миколаєва.

   Наприкінці заходу кожна секція прозвітувала про свою роботу. Автори кращих доповідей (ЗОШ №42, ЗОШ №1, ЗОШ №24) отримали дипломи і символічний приз – настільну гру «Українська революція 1917-1921 років». Також учасники форуму виступили з ініціативою увічнення історичних місць, пов’язаних з подіями Української революції 1917-1921 рр. у м. Миколаєві, встановивши:

 

  • пам’ятний знак на честь миколаївського краєзнавця Лагути Миколи Дмитровича;
  • меморільну дошку на будівлі, в стінах якої певний час діяло миколаївське товариство «Просвіта».

 

   Також запланували звернутися до Миколаївської міської ради та Березнегуватської селищної ради з пропозицією встановити меморіальну дошку на будинку, в якому народився Борщак Ілля Львович.

   Окрема велика подяка І.Б. Марцинковському за організовану виставку видань часів Української революції.

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt