Душею вболіває за все на світі!

Душею вболіває за все на світі!

Душею вболіває за все на світі!
      Для одних школа — це просто робота, для інших — покликання. А для Тамари Володимирівни Парамонової – це її життя. У досягненні успіху вона не стоїть на місці, рухається вперед в ногу з часом, а, може, й випереджає його.

     «Я тільки один, але я ж один. Я все не зроблю. Але щось я можу зробити. Я не відмовлюся зробити те, що я в силі зробити» (К. Кроуз). Саме така життєва позиція характеризує Тамару Володимирівну як творчого вчителя, як керівника – творчу людину.

      Парамонова Т.В. директором Миколаївського юридичного ліцею працює з моменту заснування закладу – з вересня 1996 року, має вищу педагогічну освіту, закінчила Миколаївський державний педагогічний інститут  ім. В.Г. Белінського у 1979 році.  Стаж педагогічної діяльності – 38 років.

 

Душею вболіває за все на світі!

     На чолі педколективу докладає чимало зусиль для розвитку закладу, уміє згуртувати навколо себе однодумців. Творчо обдарована, енергійна, по-справжньому ділова, директор і учитель, спеціаліст вищої категорії, відмінник освіти України, нагороджена грамотою МОН України, нагрудним знаком «Василь Сухомлинський», Почесною грамотою Верховної Ради України, Тамара Володимирівна завжди у вирі ліцейських подій. Їй властива широка ерудиція, професіоналізм, вміння впливати на якість та результативність роботи.

 

      У житті кожної людини бувають миттєвості, коли незалежно від її бажань відбуваються зміни, які кардинально змінюють її долю. Часто буває, що професія вибирає людину. Так сталося і в житті Тамари Володимирівни, коли у 1995 році після Всеукраїнської олімпіади з історії, яка проходила в м. Миколаєві, з’явилася ідея щодо створення правового ліцею. Тамара Володимирівна загорілася цією ідеєю і взялася за її реалізацію, не думаючи, що стане директором. Склалася команда однодумців – і вже через рік були підготовлені необхідні документи. 24.06.1996р. розпорядженням Миколаївської облдержадміністрації був затверджений Статут ліцею, наказом управління освіти та науки Миколаївської облдержадміністрації Парамонова Т.В. була призначена директором.

Розпочинаючи свою діяльність як директор ліцею, Тамара Володимирівна ставила перед собою наступні цілі:

<!--[if !supportLists]-->Душею вболіває за все на світі!
    - 
забезпечення статусу ліцею відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту» та інших нормативних документів;

<!--[if !supportLists]-->    - створення освітньої моделі ліцею як «активної школи, школи правової освіти»;

<!--[if !supportLists]-->    - створення умов для формування інтелектуальної, інтелігентної, соціально адаптованої особистості, спроможної зробити свідомий вибір майбутньої професії.

     А перед педагогічним колективом – упровадження інноваційних технологій, реалізація концепції профільного навчання, удосконалення системи контролю за навчальними досягненнями учнів через моніторингову систему, удосконалення інформаційно-аналітичної системи керування через модернізацію управлінської роботи, створення умов для роботи з обдарованими та забезпечення ефективного функціонування всіх ланок навчально-виховного процесу. А головна мета навчального закладу – формування у ліцеїстів правової свідомості та культури.

    Завдяки зусиллям Тамари Володимирівни в ліцеї створено єдиний інформаційний центр, електронний каталог передового педагогічного досвіду, а матеріали зібрані в методичному кабінеті, розроблено модель інформаційного забезпечення управління навчальним закладом. Вся інформація акумулюється у директора ліцею Парамонової Т.В., на підставі аналізу якої й приймаються управлінські рішення. Дирекцією ліцею використовується технологія внутрішнього інформаційного забезпечення, яка включає збір інформації із різних джерел, обробка цієї інформації, аналіз, вивчення проблеми, прийняття рішення, звіт про виконання, корекція (за потреби). Створення Інтернет-сайту закладу є ще одним із елементів інформатизації навчального закладу. Також в ліцеї використовувався проект «Щоденник.ua», а зараз освоєна і використовується програма  «Курс-Освіта».

      Ліцей бере участь у регіональному експерименті з проблеми «Організація мережевого профільного навчання» (наказ управління освіти і науки від 27.02.2012 № 158). Відповідно до наказу визначена модель апробації – «Соціально-педагогічний комплекс – освітній соціокультурний кластер». У ході роботи над експериментом розроблена модель освітнього соціокультурного кластеру «Правова освіта регіону», а ліцей є його опорним закладом.

     За ініціативи Парамонової Т.В. у жовтні 2012 року досвід ліцею отримав срібну нагороду Національної виставки-презентації «Інноватика в сучасній освіті». Ліцей – неодноразовий призер обласного конкурсу з організації правової освіти та виховання. Організація в ліцеї правової практики знайшла відображення у методичних рекомендаціях МОН України щодо викладання правознавства у 2007-2008 рр.

Душею вболіває за все на світі!    

       Особлива увага директора приділяється роботі з обдарованими учнями. Вихованці ліцею залучаються  до олімпіад, інтелектуальних конкурсів, турнірів.

      Відповідно до акту атестаційної експертизи від 23.12.2011р., яка проходила з 14 листопада по 25 листопада 2011 року, Миколаївський юридичний ліцей визнано «атестованим з відзнакою», про що видано свідоцтво про атестацію терміном на 10 років. Рівень освітньої діяльності ліцею – високий, загальна кількість балів – 56,5.

     Тамара Володимирівна вміє організувати колектив на спільну справу, чітко визначити роль (внесок) кожного в її реалізацію, заохочує вчителів до участі у творчих відрядженнях, тренінгах, семінарах.

      Тамара Володимирівна завжди іде в ногу з часом, адже володіє на рівні користувача інформаційно-комп’ютерними технологіями, пройшла курси за програмою Intel. Використовує в роботі можливості Інтернету, має свій блог, 8 сертифікатів за участь у програмах, семінарах, тренінгах.

    Тамара Володимирівна є автором статей: «Основні аспекти організації навчально-виховного процесу в умовах профільного навчання і допрофесійної підготовки в Миколаївському обласному юридичному ліцеї»  (журнал «Вересень», №1 (19), 2002); «Забезпечення історичної освіти в Миколаївському юридичному ліцеї» (науково-методичний збірник «Актуальні проблеми викладання мов та історії слов’янських народів», 2005 рік); «Компетентісно орієнтоване навчання в профільному закладі» (тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції «Формування та розвиток професійної компетентності сучасного педагога в системі неперервної освіти», 2011 рік); презентація «Портфоліо школи» (газета «Завуч», 2011).

        До свого 20-річчя за ініціативою директора ліцей підготував спецвипуск фахової  газети «Історія України», №2, 2016 рік – з досвіду роботи. У газеті опубліковані статті, розробки уроків та позакласні заходи директора, заступників та вчителів.

      Але ліцейське життя складається не тільки з буднів. Воно наповнене конкурсами, змаганнями, цікавими вечорами. У закладі багато уваги приділяється вихованню любові до націо­нальної культури, Батьківщини, поваги до старших. Уже за традицією щорічно в ліцеї проводяться вечори відпочинку «Вечір знайомств», «Міс Осінь», «Містер Детектив», «Вечір зустрічі випускників», «Міс Детектив», генератором більшості ідей є саме Тамара Володимирівна.

 

     Тамара Володимирівна  користується повагою й авторитетом серед колег, учнів, їхніх батьків. Тож певно, що найбільшим досягненням є не отримані нею грамоти та звання, а повага і теплі слова, що лунають на її адресу від вдячних випускників, які тримають зв'язок з ліцеєм.
      Тамара Володимирівна - це творчий керівник, яка душею вболіває за все на світі.

 

    А колектив Миколаївського юридичного ліцею у переддень професійного свята бажає Тамарі Володимирівні творчих злетів, здійснення планів і задумів, невичерпної енергії, задоволення від праці. 


Стяття з газети