Круглий стіл "Права людини"

   27 вересня учні Миколаївського юридичного ліцею Вороніна Дарія (10-Б) та Гнєдой Андрій (11-Б)зі своїм вчителем-консультантом Варшавською Майєю Юхимівною відвідали Всеукраїнську конференцію «Права людини – уроки історії ХХ ст.», що проводилась асоціацією «Нова доба» в м. Києві за підтримки фонду «Пам'ять, відповідальність та майбутнє». 
   Перший етап полягав у підготовці відповіді-есе на обране запитання. Другий етап – засідання Круглого столу учасників кращих робіт у вересні 2012 року. Ліцеїсти задоволені участю у молодіжній дискусії та її результатами.
   «Я вважаю, що заходи подібного роду потрібно проводити, адже вони впливають на думки учня, формують вміння і навички логічного та поступового їх вираження. Було дуже цікаво поспілкуватися з молодою генерацією України і послухати її міркування щодо спірних питань. На Круглому столі я висловлювала своє бачення проблеми Голокосту та вини українців у біді євреїв, а також дилеми, яка стосувалася українських колаборантів. Після тематичної екскурсії до Бабиного Яру посилилося почуття жалю до людей, які йшли на вірну смерть дорогою, по якій нині весело бігають діти. Але потрібно усвідомлювати, що наше минуле слід пам’ятати і шанувати, та жити сьогодні з оглядом на майбутнє, запобігаючи подібним трагедіям. 
   Насичений подіями день закінчився оглядовою екскурсією по Києву, яка супроводжувалася почуттям гордості за те, що живеш у чудовій країні з надзвичайно гарною столицею. Ми були втомлені, але безмежно щасливі. І ця втома варта того, щоб провести незабутній день у компанії інтелектуально розвинених людей, отримати моральну насолоду від спілкування з ними.
      На цьому ми зупинятися не будемо. Описані події навпаки спрямовують на шлях перемоги і переповнюють бажанням здобувати нові трофеї» – розповідає Вороніна Дарія.
      Другий учасник дискусії старшокласників України Гнєдой Андрій зазначає, що дана форма роботи є новою у його практиці різноманітних олімпіад, конкурсів, турнірів та інших видів учнівських змагань. «Мені було надзвичайно приємно брати участь у дискусії старшокласників з трьох основних причин, як «трьох китів». По-перше, з точки зору науковості, я дізнався про нові для себе факти з контроверсійних питань Другої світової війни від відомого історика, автора підручників з історії та численних публікацій Юрія Шаповала та організатора конкурсу Петра Кендзьора. По-друге, цікаво було вислухати точки зору інших учасників конференції (учнів 10 та 11 класів з різних куточків України) про проблему колабораціонізму та депортації татар з Криму у 1944 році. По-третє, це інтерактивна екскурсія організаторів дискусії до Бабиного Яру як символу пам’яті жертвам Голокосту у м. Києві», – зазначає Гнєдой Андрій.
    Круглий стіл "Права людини"
   
 
Круглий стіл "Права людини"


   
  Круглий стіл "Права людини"
   
  Круглий стіл "Права людини"

 

Круглий стіл "Права людини"

 
Круглий стіл "Права людини"

 
Круглий стіл "Права людини"

         
Круглий стіл "Права людини"

 
Круглий стіл "Права людини"