Турнір юних істориків

ВІТАЄМО!

      15 березня відбувся обласний турнір юних істориків, в якому взяли участь  18 команд. Команда Миколаївського юридичного ліцею під керівництвом вчителя історії Варшавської М.Ю. посіла ІІ місце: Білий Станіслав, Пархомов Владислав, Горобець Євген, Воробйова Діана (8-А), Дєдухов Євген, Чепко Євген (11-А), капітан команди - Лісовський Сергій (11-Б).

Турнір юних істориків
    Виступи юних істориків викликали захоплення членів журі глибоким знанням теми, використанням широкої джерельної бази визначених проблем, загальною ерудицією, логікою викладу матеріалу, вмінням компетентно опонувати суперникам, рецензувати їх доповіді, вести загальну дискусію з питань турніру.

     Учасники турніру поділилися своїми враженнями:

     Честь ліцею - моя честь

У 2013 році я став учнем ліцею, і не здогадувався, яке цікаве життя на мене тут чекає. Вечори, конкурси, змагання - в усе потрібно було вкласти часточку себе. І ось я дізнався, що в місті має проходити турнір юних істориків.

     Історія - мій улюблений предмет, але я був не зовсім впевнений у своїх силах. Почалась серйозна підготовка, яка включала багатогодинні пошуки в Інтернеті, перечитування спеціальних журналів, відвідування бібліотек. Здається, вперше у своєму житті завдяки підготовці до турніру я зрозумів досить просту істину: «Якщо хочеш чогось досягти, потрібно багато і наполегливо працювати».Турнір юних істориків

     Нарешті настав день змагань. Я вперше був на заході такого рівня, і хоч безпосередньо в конкурсних завданнях участі я не брав, але мені надзвичайно сподобалась атмосфера турніру. Я спілкувався із однолітками, слухав їхні відповіді та підтримував нашу команду. Мене хвилювала думка, що ми захищаємо честь ліцею. Я гадаю, що з цим відповідальним завданням наша команда впоралась.

     Участь у турнірі допомогла мені зрозуміти, що потрібно бути більш відповідальним, старанним, та захищати честь ліцею.

                                                                    Горобець Євген, 8-А клас


     Історичний турнір залишиться в моїй пам'яті назавжди. Ця подія, яка потребує титанічної праці, вражає своєю цікавістю. Історія захоплює своєю колоритністю, а питання - важкістю.

     Я дізналася багато нового про те, як ведеться гра. Бо в неї є свої герої, які виконують свої певні завдання. Ми доказуємо свою точку зору щодо питань, які є контраверсійними.

Турнір юних істориків
     Моїм улюбленим питанням виявилось питання «Російсько-японська війна: неминучість чи випадковість?». Воно насичене багатьма фактами та прізвищами, тому треба знати все до найдрібніших деталей. Бо, як вже відомо, вони є основою знання теми.

     Дякую дорогій вчительці, яка дала змогу стати частинкою маленької історії...

Дякую Вам, Майє Юхимівно!

                                                                        Воробйова Діана, 8-А клас


     Півтора місяці важкої праці не пройшли даремно! Це надзвичайно приємно, особливо нам та улюбленому вчителеві, нашій «науковій мамі» Варшавській Майї Юхимівні. На турнір ми йшли з жагою перемоги, і в кожному з нас палало яскраве полум'я. Ми не втрачали віри один в одного, адже ми - команда!

     У надзвичайній конкуренції ми вибороли право називати себе переможцями. Складні питання членів інших команд, обмежений ліміт часу - це ті труднощі, які ми з гордістю подолали. Кожен з нас не жалкує, що випробував свою долю, використав свої знання, бо історичний турнір - це надзвичайно корисний досвід, якого не отримати, лінуючись і боячись невдачі.Турнір юних істориків

     Якщо ви теж хочете поринути у світ загадкової історії, відчути ті емоції, які отримали ми від власної перемоги, пройти той шлях, який і ми пройшли, приєднуйтесь до нас, доводьте, що ви - ліцеїст юридичного ліцею, громадянин України і насамперед - талановитий історик!

      Пам'ятайте, що великі справи завжди починаються з бажання!

                                                              Пархомов Владислав, 8-А клас


      Ранок розпочався о 6.00 з того, що я розповів про Хазарський каганат чайнику. Після цього о 8.15 ми зібрались усією командою біля ліцею. Настрій у всіх був чудовий.

Турнір юних істориків
     О 9.00 розпочався турнір. Спочатку ми були доповідачами, і якраз випала моя тема «Хазари» (розповідь чайнику була не зайва). Спочатку нервував, оскільки перший раз доповідав свою тему іншим командам, а потім заспокоївся і все пішло як по маслу. Після доповіді було опонування та рецензування («СРСР і Німеччина: міжвоєнні стосунки» та «Поразка української революції»). Після вдалого виступу ми вирвалися в лідери. Проти нас виступали сильні суперники: учні гімназії №2 (наші давні знайомі) та інші команди. Сутичка була запекла: «схизма», «перебудова», російсько-японська війна», «Варшавське повстання» та ін. Велике здивування у суддів викликало наше бажання взяти «Перебудову» на доповідь. Але ми взяли цю тему і розіграли раунд. Вирок суддів: ІІ місце. Це класно!!!

      Все було чудово, неймовірно. Ми виправдали свої знання та зрозуміли, що є ще до чого прагнути.

       Дякую команді та Майї Юхимівні!!!

                                                            Білий Вячеслав, 8-А клас 


Турнір юних істориків

      У турнірі я грав уперше, але при цьому новачком себе не відчував, адже готувались ми довго та старанно.

      Перед нами стояло чітке завдання, і ми його виконали!

     Усі учасники команди були молодці. На турнірі, як часто буває, розгорнулось своєрідне змагання між командами. Цікаво було подискутувати з іншими учасниками. Для мене турнір був важливим досвідом, і ще однією «маленькою» перемогою!

                                                           Дєдухов Євген, 11-А клас


     Я учень 11-го класу, тому мені було цікаво брати участь в турнірі, оскільки я хотів перевірити власні здібності. Турнір був цікавим. Ми вели напружену боротьбу на всіх стадіях. Мені сподобалось, що ми впевнено  здобули перемогу у півфіналі, де я був опонентом до найцікавішого мені питання. Але, справді, я отримав задоволення від фіналу, оскільки набагато цікавіше змагатися з сильними командами.

      Наша командна гра була на високому рівні. Відмінно зіграли наші наймолодші учасники, які, на мою думку, можуть дати фору багатьом старшокласникам. Також для мене було важливо, що наш досвідчений капітан швидко, вдало та іноді ризиковано приймав рішення.

     Взагалі, сам процес підготовки не менш цікавий та насичений.

     Отже, я дуже радий, що здобув певний досвід та гарні емоції.

                                                                Чепко Євген, 11-А клас


Дорогі ліцеїсти! Ми пишаємося вами і бажаємо нових перемог!